Ο Μιτ Ρόμνει, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για πρόεδρος των ΗΠΑ και μεγάλη ελπίδα του συντηρητικού χώρου γι' ανατροπή του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του πως η πολυσυζητημένη τροπολογία Ομπάμα στο νομοσχέδιο για την υγεία αποτελεί «φόρο».
Παρότι σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε αποφύγει να χρησιμοποιήσει αυτή την ορολογία, εν τούτοις σε χθεσινή συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ξεκάθαρα υποστήριξε πως η αμφιλεγόμενη ρύθμιση συνιστά φορολογική επιβάρυνση.

Έως τώρα προτιμούσε τον όρο «ποινή», όταν αναφερόταν στο πρόστιμο που θα υποχρεούνται να καταβάλουν όλοι όσοι δεν έχουν αποκτήσει ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, κάτι που τον έφερε σε αντίθεση με την ερμηνεία που έκανε το κόμμα του και αξιωματούχοι αυτού, που μιλούσε ρητά

Μπροστά στις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν όμως, έπειτα και από δηλώσεις περί ποινής που έκανε ένας εκ των πιο στενών συμβούλων του, ο Έρικ Φένστρομ, ο Μιτ Ρόμνει αναδιπλώθηκε και είπε ότι η επιβολή αυτού του -έμμεσου- φόρου συγκρούεται με τη δέσμευση Ομπάμα για τη μη επιβολή επιπρόσθετης φορολόγησης στη μεσαία τάξη.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης είχε νομοθετήσει με ανάλογο τρόπο στην πολιτεία του, οπότε δύσκολα θα μπορούσε αρχικά να μιλήσει περί φόρου, αφού και στη δική του περίπτωση έκανε λόγο για ποινή.

Εν τούτοις, οι απαιτήσεις της προεκλογικής περιόδου, τον υποχρέωσαν να αναθεωρήσει. Με αυτές τις δηλώσεις πάντως, προς ώρας επανήλθε ηρεμία στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Πηγή: Guardian