Η λιγοστές φετινές βροχοπτώσεις και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις απειλούν σοβαρά την ανάκαμψη του σομαλικού πληθυσμού από το λιμό της προηγούμενης χρονιάς, όπως εκτιμά και προειδοποιεί η ΜΚΟ «Σώστε τα Παιδιά».
Εάν επαληθευθούν οι φόβοι της οργάνωσης, μεταξύ άλλων, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών, θα έρθουν αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας για μία φορά ακόμη.

Η περυσινή ανομβρία ήταν η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών με αποτέλεσμα χιλιάδες ανθρώπων να χάσουν τη ζωή τους.

Παράλληλα με την ανθρωπιστική κρίση που αναμένεται να προκαλέσει το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του λιμού, εκτιμάται πως είναι εξαιρετικά πιθανό πολύ σύντομα να εκδηλωθεί ισχυρό προσφυγικό κύμα από μεγάλο αριθμό Σομαλών που θα εγκαταλείψουν τις επαρχίες τους που πλέον ελέγχονται από ένοπλες ισλαμικές ομάδες.

Σε αυτές τις περιοχές, οι Ισλαμιστές έχουν απαγορεύσει την παρουσία των ανθρωπιστικών ομάδων βοήθειας προς τον τοπικό πληθυσμό. Μάλιστα, τη Δευτέρα κυκλοφόρησε βίντεο, σε ιστοσελίδα φιλικής προς την Αλ Κάιντα οργάνωσης, που φαίνονταν ισλαμιστές αντάρτες να καίνε φορτία με τρόφιμα, κατασχεμένα από τον Ερυθρό Σταυρό.

Όσοι δραπετεύουν από αυτά τα μέρη, βρίσκουν καταφύγιο σε καταυλισμούς στην Κένυα και την Αιθιοπία ή στη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου, η οποία ελέγχεται από την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και στρατιωτικά ενισχύεται από την Αφρικανική Ένωση.

Πηγή: BBC