Μάλλον αποδίδει στο εσωτερικό η σκληρή πολιτική που επιβάλλει η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ στην ευρωζώνη, αφοή η δημοτικότητά της βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Infratest-ARD, που διενεργήθηκε μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, το 66% των Γερμανών είναι ευχαριστημένοι με την πολιτική που ακολουθεί η γερμανίδα καγκελάριος, ποσοστό αυξημένο κατά οκτώ μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και το υψηλότερο ποσοστό από την επανεκλογή της το 2009.

Το 58% των Γερμανών πιστεύει ότι η στάση της Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη είναι σωστή και αποφασιστική, αν και το 85% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η κρίση θα χειροτερέψει.

Παράλληλα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος προτού η Γερμανία δεχθεί να παραδώσει περισσότερες εξουσίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σχετικά με τη δημοτικότητα, πλησιέστερος αντίπαλός της είναι ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), με ποσοστό δημοτικότητας 61%, ανάλογο με αυτό που έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το κόμμα της Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), είναι το πιο δημοφιλές στη Γερμανία με 35%, έναντι 30% για το SPD, με τους συμμάχους της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους να παραμένουν στο 14%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), σύμμαχοι της Μέρκελ, έχουν πέσει λίγο κάτω από το 4%, ποσοστό που τους αφήνει εκτός κοινοβουλίου, αφού απαιτείται ποσοστό 5% για να εισέλθει ένα κόμμα στην ομοσπονδιακή βουλή.