Κοινοβουλευτική επιτροπή, αντί για δικαστήριο, θα διερευνήσει το σκάνδαλο περί χειραγώγησης επιτοκίων στη Βρετανία, σύμφωνα με απόφαση των Βρετανών βουλευτών.

Έπειτα από μία κονοβουλευτική συζήτηση σε υψηλούς τόνους το απόγευμα της Πέμπτης, οι βουλευτές υπερψήφισαν με 330 «ναι» έναντι 226 «όχι» την πρόταση της κυβέρνησης για διερεύνηση από επιτροπή μελών των δύο Σωμάτων (Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων).

Το κόμμα των Εργατικών, που καταψήφισε προτείνοντας η έρευνα να γίνει εξωτερικά και να ανατεθεί σε δικαστή, υποχώρησε μετά την ψηφοφορία από τη θέση του να «μποϊκοτάρει» το έργο της επιτροπής, δεχόμενο να λάβει μέρος στη διενέργεια της έρευνας. Εξωτερική δικαστική έρευνα εκτιμάται ότι θα διαρκούσε σημαντικά περισσότερο.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Kάμερον ζήτησε από τους βουλευτές να εγκρίνουν την πρόταση για έρευνα από κοινοβουλευτική επιτροπή, υπογραμμίζοντας τη σημασία «γρήγορης και αποφασιστικής» διερεύνησης της υπόθεσης.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν αντιλαμβάνεται το βάθος του δημόσιου ενδιαφέροντας για το σκάνδαλο.

Το σκάνδαλο χειραγώγησης επιτοκίων, ο ασκός του Αιόλου για το οποίο άνοιξε με την υπόθεση της Barclays, έχει πάρει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα -με τα κόμματα των Εργατικών και των Συντηρητικών (που «εναλλάσσονται» στην εξουσία) να κατηγορούν το ένα το άλλο για στήριξη στις αμφιλεγόμενες πρακτικές των βρετανικών τραπεζών.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην καθαρά πολιτική πλευρά της υπόθεσης ήταν η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν πως ο προκάτοχός τους, Μπολς, είχε εμπλοκή στην υπόθεση της Barclays. Ο Μπολς ζήτησε από τον Όζμπορν να ανακαλέσει το σχόλιό του, με τον δεύτερο να αρνείται λέγοντας πως «δεν δέχεται μαθήματα αξιοπρέπειας από έναν άνθρωπο που ανελίχθηκε με λοιδορίες σε κυβερνητικές θέσεις».

Πηγή: in.gr