Την πεποίθηση ότι το NATO θα συμπαρασταθεί στην Τουρκία εάν αυτό κριθεί απαραίτητο εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν, προειδοποιώντας τη Συρία να αποφύγει την κλιμάκωση της κρίσης που προέκυψε έπειτα από την πρόσφατη κατάρριψη ενός τουρκικού αεροσκάφους F-4 Phantom από τη συριακή αεράμυνα.

«Δεν χρειάζεται να πούμε πως η Τουρκία μπορεί να βασιστεί στο NATO. Το NATO βεβαίως είναι προετοιμασμένο να υπερασπισθεί την Τουρκία εάν αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράσμουσεν από την Λουμπλιάνα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του NATO δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την κρίση στη Συρία», υπογραμμίζοντας πως «χρειαζόμαστε μία πολιτική λύση». Πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Ράσμουσεν είχε εκτιμήσει ότι τυχόν ένοπλη επέμβαση στη Συρία «δεν είναι ο σωστός δρόμος».

«Περιμένω ότι οι συριακές αρχές θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση και κάθε απαράδεκτο γεγονός όπως αυτό που είδαμε όταν κατέρριψαν ένα τουρκικό αεροσκάφος», συνέχισε ο κ. Ράσμουσεν, ουσιαστικά προειδοποιώντας την Δαμασκό να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διεθνοποίηση και στρατιωτικοποίηση της κρίσης, προβληματίζοντας όλους τους εμπλεκόμενους.

Πηγή: skai.gr