Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia που τον περασμένο Ιανουάριο προσέκρουσε σε ύφαλο κοντά στο νησάκι Τζίλιο στο αρχιπέλαγος της Τοσκάνης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 30 άτομα, αφέθηκε ελεύθερος.
Όπως υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι δικηγόροι του είχαν επανειλημμένα καταθέσει αιτήματα για την απελευθέρωσή του αλλά μέχρι τώρα απορρίπτονταν, από τις ιταλικές αρχές.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο καπετάνιος βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό  17 Ιανουαρίου ενώ τώρα η μόνη του υποχρέωση θα είναι να δίνει το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα του Σορέντο.

Την ίδια ώρα στη δημοσιότητα δόθηκαν σημειώσεις που κρατούσε μέσα στη φυλακή ο καπετάνιος, Φραντσέσκο Σκετίνο, εξηγώντας την δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν στις 13 Ιανουαρίου.

Σε απόσπασμα αυτών των σημειώσεων που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο καπετάνιος, που έφυγε πρώτος μόλις το πλοίο προσέκρουσε, αναφέρει: «Ένα θεϊκό χέρι υπήρχε πάνω από το κεφάλι μου και με κατεύθυνε».

«Είχα ένστικτο και έσωσα ζωές. Αν είχα συνεχίσει τη ρότα θα είχα χτυπήσει τον ύφαλο με την πλώρη. Θα μιλούσαμε για εκατόμβη. Με κατηγόρησαν ότι είχα παραισθήσεις και ότι ξαφνικά έστριψα το τιμόνι προς τα αριστερά. Δεν ήταν παραισθήσεις. Ήταν το ένστικτό μου, το επάγγελμά μου, το ότι γνώριζα καλά τη θάλασσα», συνεχίζει.