Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προέτρεψε τους συμμάχους στο πλαίσιο συνάντησης για τη Συρία, η οποία λαμβάνει χώρα στο Παρίσι, να απαιτήσουν από την Κίνα και τη Ρωσία να αποσύρουν τη στήριξή τους στο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Δε δίστασε μάλιστα να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, σημειώνοντας ότι η στάση των δύο χωρών είναι πλέον μη ανεκτή.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ξεκαθάρισε, σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, ότι η Μόσχα και το Πεκίνο όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να αναμένουν από τη μη καταδίκη του συριακού καθεστώτος, αλλά και ότι πρέπει να τους καταστεί σαφές ότι θα κληθούν να «πληρώσουν» για τη στάση που διατηρούν.

Από την πλευρά της πάντως η Μόσχα, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε κατηγορηματικά τη μομφή της αμερικανίδας ΥΠΕΞ, ότι δηλαδή στηρίζει το καθεστώς Άσαντ.

Από τη σημερινή συνάντηση στην οποία λαμβάνουν μέρος περισσότερες από 100 χώρες, γνωστές με την ονομασία «Φίλοι της Συρίας», με σκοπό να εξετάσουν πιθανούς τρόπους τερματισμού της συριακής σύγκρουσης, η Ρωσία και η Κίνα απέχουν.

Όπως δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, η αποχή της Μόσχας οφείλεται στην αναντιστοιχία μεταξύ του ονόματος της συσκεπτόμενης Λέσχης (σ.σ. «Φίλοι της Συρίας») και των πράξεών της (σ.σ. εχθρότητα προς την κυβέρνηση Άσαντ).

Πηγή ΒΒC