Νέα αναβολή στη δίκη των έξι κατηγορούμενων για τη φονική έκρηξη στη Nαυτική Bάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου, 2011. Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Χάρης Πογιατζής, ζήτησε την αυτοεξαίρεση του από τη διαδικασία, καθώς, όπως δήλωσε, κατά την περίοδο 1991 με 1995 διατηρούσε δικηγορικό γραφείο με τον Α’ Κατηγορούμενο, Μάρκο Κυπριανού.

Στη συνέχεια δόθηκαν οδηγίες στο Πρωτοκολλητείο ν’ αποστείλει τη γραπτή δήλωση στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις απαραίτητες περαιτέρω  ενέργειες.

Νέα συνεδρία ορίστηκε στις 16 Ιουλίου, στις 9 το πρωί, προκειμένου να απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ οι κατηγορούμενοι θα υπογράψουν προσωπική εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ έκαστος, προκειμένου να παραμείνουν ελεύθεροι.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επιφυλάχθηκαν κατά την επόμενη δικάσιμο να ξανασυζητήσουν το θέμα της αναθεώρησης του ποσού της εγγύησης.

Ο νέος Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου αναμένεται ότι θα διοριστεί την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιουλίου από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα συνέλθει γι’ αυτό το σκοπό. Την Παρασκευή 13 του μήνα, ο νέος διορισμός θα δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και τη Δευτέρα 16 Ιουλίου το Κακουργιοδικείο θα συνεδριάσει με τη νέα του σύνθεση.

Ένταση μεταξύ κατηγορούμενου - συγγενών

Μετά τη λήξη της διαδικασίας, στους διαδρόμους δημιουργήθηκε ένταση, όταν η αδελφή ενός εκ των θυμάτων αποκάλεσε «δολοφόνο» τον ένα από τους έξι κατηγορουμένους και πιο συγκεκριμένα τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους, υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Χαραλάμπους αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι δεν είναι «δολοφόνος» και ότι θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος ένα από τα θύματα της φονικής έκρηξης του Μαρί. Μέλη της Αστυνομίας που βρίσκονταν στο χώρο του Δικαστηρίου επενέβησαν προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Οι έξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας Κώστας Παπακώστα, ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, ο  Διευθυντής και Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αντρέας Νικολάου και Πάμπος Χαραλάμπους και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδη.

Ο κάθε κατηγορούμενος αντιμετωπίζει τις δικές του κατηγορίες με τις δικές τους λεπτομέρειες. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ αμελείας, παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος και πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη.


Πηγή: sigmalive.com