Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο εξέδωσε διάταγμα το οποίο επιτρέπει στην KGB (Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας) να απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα οποιουδήποτε βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» της. Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται ότι στοχεύει κυρίως στην αντιπολίτευση.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας έχουν εφεξής το δικαίωμα να βάζουν στον κατάλογο με τους πολίτες της χώρας «στους οποίους απαγορεύεται προσωρινά η έξοδος από τη χώρα» όλους όσους έχουν τεθεί υπό την επιτήρησή τους, σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπο pravo.by. Το διάταγμα φέρει ημερομηνία 4 Ιουλίου.

Μέχρι τώρα η KGB της Λευκορωσίας είχε επισήμως το δικαίωμα να απαγορεύει την έξοδο από την χώρα μόνον των ατόμων που είχαν πρόσβαση σε μυστικά του κράτους. Το Μάρτιο είχε ήδη απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα σε πολλούς αντιπολιτευόμενους, δημοσιογράφους και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Λευκορωσία έχουν επιβληθεί δυτικές κυρώσεις λόγω της καταστολής και των συλλήψεων αντιπολιτευόμενων, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν μετά την επανεκλογή του Λουκασένκο στην προεδρία το Δεκέμβριο του 2010 με ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των ψήφων.

Πηγή: naftemporiki.gr