Στο 60% έφτασε το ποσοστό συμμετοχής στις πρώτες βουλευτικές εκλογές της Λιβύης στην μετά Καντάφι εποχή, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Πολλά ήταν τα περιστατικά βίας, κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου αυτονομιστές και ένοπλοι εμπόδισαν την ψηφοφορία, αξιώνοντας μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή και μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη βουλή. Εικοσιτέσσερα εκλογικά τμήματα δεν άνοιξαν τις πόρτες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου AFP, ένοπλοι σκότωσαν έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν άλλους δύο κοντά σε ένα εκλογικό κέντρο στην ανατολική πόλη Αντζαμπίγια. Το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα μία ημέρα έπειτα από το θάνατο ενός εκλογικού εκπροσώπου όταν στοχοποιήθηκε ελικόπτερο που μετάφερε εκλογικό υλικό.

«Ορόσημο» για τη μετάβαση της Λιβύης στη δημοκρατία αποκάλεσε τις εκλογές ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας ότι «έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια» κατά τα οποία η χώρα ήταν «στα χέρια ενός δικτάτορα», το μέλλον βρίσκεται «στα χέρια του λαού της Λιβύης.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν ΄Άστον, αποκάλεσε την εκλογική αναμέτρηση «πραγματικά ιστορική», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ έκανε λόγω για μία «στιγμή ορόσημο».

Πηγή: skai.gr
TAGS