Σκληρή προειδοποίηση προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και τα κράτη που τον υποστηρίζουν απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας πως η αποτελεσματικότητα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και εκτιμώντας πως ο ταχύτερος τερματισμός της βίας θα σώσει τη συριακή κυβέρνηση από μία «καταστροφική επίθεση».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι αντιστασιακοί γίνονται πιο αποτελεσματικοί στο να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και στο να επιτίθενται κατά του συριακού στρατού και των κυβερνητικών πολιτοφυλακών», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον, προσθέτοντας δηκτικά ότι «το μέλλον θα πρέπει να είναι πολύ καθαρό σε αυτούς που υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ.

»Όσο ταχύτερα μπορέσει να υπάρξει ένα τέλος στη βία και ένα ξεκίνημα της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης, όχι μονάχα λιγότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν, αλλά υπάρχει μία πιθανότητα να σωθεί το συριακό κράτος από μία καταστροφική επίθεση, που θα ήταν επικίνδυνη όχι μόνο για τη Συρία, αλλά για την περιοχή», συμπλήρωσε η κ. Κλίντον.

Τα σχόλια της αμερικανίδας αξιωματούχου αντανακλούν τη θέση που έχει υιοθετήσει η Ουάσιγκτον, όπου θεωρεί την απομάκρυνση του πρόεδρου Άσαντ από την εξουσία ως προϋπόθεση για την έναρξη πολιτικής αλλαγής στην πολύπαθη χώρα. Στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ταχθεί Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ αντίθετα η Ρωσία έχει κατηγορήσει τη Δύση για «στρέβλωση» των συμφωνηθέντων όσον αφορά το μέλλον της Συρίας.

Πηγή: skai.gr