current views are: 2

8 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση15:46

Στα σκαριά η διώρυγα της Νικαράγουα

Ήδη τον 19ο αιώνα η ιδέα θεωρούνταν συναρπαστική από εξερευνητές, μηχανικούς αλλά και πολιτικούς: η κατασκευή διώρυγας στη Νικαράγουα που θα συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό.

Δημοσίευση 15:46’
αρθρο-newpost

Ήδη τον 19ο αιώνα η ιδέα θεωρούνταν συναρπαστική από εξερευνητές, μηχανικούς αλλά και πολιτικούς: η κατασκευή διώρυγας στη Νικαράγουα που θα συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό.

Ήδη τον 19ο αιώνα η ιδέα θεωρούνταν συναρπαστική από εξερευνητές, μηχανικούς αλλά και πολιτικούς: η κατασκευή διώρυγας στη Νικαράγουα που θα συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό. Το δρόμο για την κατασκευή νέας διώρυγας στη Νικαράγουα που θα συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό άνοιξε ο πρόεδρος της χώρας. Ο Ντανιέλ Ορτέγκα υπέβαλε στη βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο εγκαινιάζει επισήμως την διαδικασία εξεύρεσης διεθνών επενδυτών, το οποίο και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Το τεράστιο αυτό πρότζεκτ αναμένεται να κοστίσει περί τα 30 δις ωστόσο μακροπρόθεσμα θα αποφέρει πολύ περισσότερα στα κρατικά ταμεία. Οι επικριτές του εγχειρήματος χαρακτηρίζουν τα σχέδια μη ρεαλιστικά και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από τη φτώχεια που μαστίζει τη χώρα.

Σχέδια για την κατασκευή μιας διώρυγας που θα συνδέει τους δυο μεγαλύτερους ωκεανούς υπήρχαν στις ΗΠΑ ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Τελικά επελέγη όμως ο Παναμάς και η γνωστή πλέον, μήκους 82 χλμ. διώρυγα που άρχισε να κατασκευάζεται το 1880 και ολοκληρώθηκε το 1914. Η διαχείριση της διώρυγας ήταν σε αμερικανικά χέρια μέχρι το 1999, οπότε και οι ΗΠΑ μεταβίβασαν τον έλεγχο στην κυβέρνηση του Παναμά.

Από τη διώρυγα του Παναμά περνά ετησίως το 5% του παγκόσμιου εμπορίου. Από το 1999, οπότε και ο Παναμάς διαχειρίζεται τη διώρυγα, εισρέουν στα κρατικά ταμεία περίπου ένα δις δολάρια το χρόνο (περίπου 792 εκατομμύρια ευρώ).
1
Ο αριθμός αυτός είναι κάτι παραπάνω από δελεαστικός για τη Νικαράγουα που μαστίζεται από τη φτώχεια. Γι΄ αυτό και την κυβέρνηση δεν φαίνεται να την απασχολεί ιδιαίτερα το ύψος της επένδυσης που εκτιμάται στα 30 δις δολάρια. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά το ήμισυ από τη Νικαράγουα και το υπόλοιπο από ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ήδη επιχειρήσεις από την Βραζιλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Καταρχήν θα εξεταστούν έξι πιθανές διαδρομές για την μήκους 200 περίπου χλμ. νέα θαλάσσια οδό. Σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια, η διώρυγα της Νικαράγουας θα είναι μεγαλύτερη και βαθύτερη από την ήδη υφιστάμενη διώρυγα του Παναμά. Το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια.

Πηγή: Deutsche Welle


σχετικα αρθρα