Η διεθνής κοινότητα προτίθεται να δωρίσει 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος τεσσάρων ετών στο Αφγανιστάν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στην πολύπαθη χώρα αφότου αναχωρήσουν οι συμμαχικές δυνάμεις στα τέλη του 2014. Τα μεγαλύτερα ποσά διατέθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν κατά τη διάρκεια μίας ειδικής συνόδου που έλαβε χώρα στο Τόκιο το Σάββατο και την Κυριακή, 7 και 8 Ιουλίου, με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, να δεσμεύεται για την «αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς.

»Θα χρειαστούν πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς από την πλευρά των αφγανών, καθώς και η συνεχιζόμενη ενδυναμωτική υποστήριξη από τους διεθνείς εταίρους μας, έως ότου το Αφγανιστάν πετύχει ευημερία και αυτοδυναμία, προσέθεσε ο κ. Καρζάι.

Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, η αφγανική οικονομία εξακολουθεί να βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε εξωτερική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η διεθνής βοήθεια αποτελεί το 95% του ΑΕΠ της χώρας.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διαφυλαχθούν οι αλλαγές που έχουν επιτευχθεί στο Αφγανιστάν.

«Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την καταπολέμηση της διαφθοράς, την βελτίωση της διακυβέρνησης, την ενίσχυση του νόμου [και την βελτίωση] της πρόσβασης σε οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους αφγανούς, ιδιαίτερα τις γυναίκες», δήλωσε η κ. Κλίντον.

Η δωρεά των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα γίνει υπό τη μορφή μη στρατιωτικής βοήθειας, έρχεται να συμπληρώσει την παροχή 4,1 δισ. δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συνόδου του NATO στο Σικάγο τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νότιο Αφγανιστάν την Κυριακή, 8 Ιουλίου, όταν τα οχήματα όπου επενέβαιναν επλήγησαν από αυτοσχέδιες βόμβες.

Πηγή: skai.gr