Φουντώνει η διαμάχη για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν μετά το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, όπου μια γυναίκα, για την οποία υπήρχαν υποψίες για μοιχεία, εκτελέστηκε. Σε αναζήτηση των δραστών οι αφγανικές αρχές. Οι αφγανικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να βρουν τους ενόχους Ταλιμπάν, όπως υποστηρίζουν, της εκτέλεσης.

«Στείλαμε την αστυνομία στην περιοχή. Αναζητούν τους υπεύθυνους για την εκτέλεση Ταλιμπάν», δήλωσε ο Μπασίρ Σαλάνγκι, ο κυβερνήτης της Παρουάν, της επαρχίας που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από την Καμπούλ και όπου σκοτώθηκε η νεαρή γυναίκα. «Οι Ταλιμπάν αυτοί, ανάμεσα στους οποίους είναι ο φονιάς, διέφυγαν στα βουνά, αλλά θα συνεχίσουμε να τους αναζητούμε μέχρι να τους συλλάβουμε», πρόσθεσε.

Η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) δήλωσε από την πλευρά της έτοιμη να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στην αναζήτηση των δραστών αυτής της πράξης μίσους», δήλωσε ο διοικητής της, ο αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι διέταξε τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας να συλλάβουν και να τιμωρήσουν τους ενόχους.

Την ίδια ώρα οι διεθνείς αντιδράσεις είναι έντονες. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε «σοκαρισμένος και αηδιασμένος» ενώ ο στρατηγός Άλεν δήλωσε «δεν ήταν δικαιοσύνη, ήταν ένας φόνος, μια φρικαλεότητα απερίγραπτης βαναυσότητας».

Σοκάρει το βίντεο

Η δημοσίευση αυτού του βίντεο έρχεται λίγες ώρες μετά από τη διεθνή διάσκεψη δωρητών στο Τόκιο, για το Αφγανιστάν, όπου προτρέπονται οι αφγανικές αρχές να βελτιώσουν τα δικαιώματα των γυναικών σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση ενίσχυσης 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2015.


Το βίντεο είναι φρικτό. Σε ένα μικρό χωριό στην επαρχία Παρβάν κοντά στην Καμπούλ, πολλές δεκάδες άνδρες κάθονται στο πάτωμα, και βλέπουν το περίγραμμα μιας γυναίκας που καλύπτεται με ένα γκρι πέπλο και η οποία έχει γυρισμένη την πλάτη της. Η κατηγορούμενη, κάθεται στις φτέρνες της, ακούγοντας την ετυμηγορία, χωρίς να κινείται ή να προσπαθεί να ξεφύγει.


«Αυτή η γυναίκα, κόρη του Σαρ Γκιουλ, αδελφή και σύζυγος του Μουσταφά Τζούμα Χαν, διέφυγε με τον Ζεμεράι. Δεν έχει εμφανιστεί στο χωριό για ένα περίπου μήνα», ακούγεται να λέει ο «δικαστής», ένας άνθρωπος με μεγάλη μαύρη γενειάδα, και μετά από μια παρένθεση όπου διαβάζει τους στίχους από το Κοράνι την καταδικάζει ως ένοχη για μοιχεία.

Ένα καλάσνικοφ στη συνέχεια αναλαμβάνει να τελειώσει το έργο του «δικαστή».


Με κραυγές, ρίχνει δύο βολές προς την γυναίκα. Μια τρίτη σφαίρα την χτυπά στο κεφάλι. Το θύμα καταλήγει.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο (προσοχή περιέχει σκληρές εικόνες)