Εξακολουθεί να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής η αξιωματική αντιπολίτευση στο Μεξικό, λίγες ημέρες έπειτα από την ανακαταμέτρηση του 54,5% των ψήφων, η οποία ανέδειξε, όπως και η αρχική διαλογή, τον Ενρίκε Πένα Νιέτο στην προεδρία της χώρας. «Θα πάμε στο Ομοσπονδιακό Εκλογικό Δικαστήριο κατά τις ερχόμενες ημέρες, εντός του κατάλληλου χρονικού περιθωρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του αριστερού Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης, ο υποψήφιος του οποίου, Άντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ, κατάλαβε τη δεύτερη θέση στην εκλογική αναμέτρηση της 1ης Ιουλίου. 

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο νικητής Πένα Νέτο συγκέντρωσε το 38,21% της λαϊκής ψήφου, με τον Λόπεζ Ομπραντόρ να υποστηρίζεται από το 31,59% των ψηφοφόρων και την υποψήφια του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Δράσης, Ζοζεφίνα Βάσκεζ Μότα, να κατατάσσεται τρίτη με 25,41%.  

Παρά τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, που ανέρχεται σε περίπου 3,3 εκατομμύρια ψήφους, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο, 7 Ιουλίου, στην πρωτεύουσα Πόλη του Μεξικού, κατηγορώντας τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και το κόμμα του, το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), για «εξαγορά» ψήφων.  

Πρέπει να σημειωθεί ότι PRI αποτελεί μία από τις ιστορικές δυνάμεις στο μεξικανικό πολιτικό στερέωμα, έχοντας κυβερνήσει τη χώρα επί 71 χρόνια έως το 2000. Παρά τη μακροβιότητα της κυριαρχίας του, το κόμμα έγινε συνώνυμο με πρακτικές αναξιοκρατίας, διαφθοράς, καταπίεσης και εκλογικής νοθείας. 

Το χρονικό διάστημα κατάθεσης προσφυγών στο Ομοσπονδιακό Εκλογικό Δικαστήριο ξεκινά σήμερα Δευτέρα. Το αρμόδιο επί των εκλογικών θεμάτων όργανο οφείλει να ανακοινώσει την ετυμηγορία του έως και τις 6 Σεπτεμβρίου. Ο νέος πρόεδρος της χώρας, θα ορκιστεί την 1η Δεκεμβρίου.

πηγή: skai.gr