Εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων πολλές εκδιδόμενες γυναίκες διαδήλωσαν το Σάββατο στο Παρίσι ενάντια στα σχέδια της υπουργού Γυναικείων Δικαιωμάτων Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ να καταστήσει παράνομο το «πεζοδρόμιο», σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την πρακτική του αγοραίου έρωτα.  
Η Βαλό Μπελκασέμ προκάλεσε αναστάτωση στα τέλη Ιουνίου, λέγοντας ότι θα προσπαθούσε να εξαφανίσει την πορνεία, τιμωρώντας περισσότερο εκείνους που πληρώνουν για σεξ παρά τις ίδιες τις πόρνες. Η σοσιαλίστρια πολιτικός απολαμβάνει τη στήριξη από προεξέχουσες φεμινίστριες και διαθέτει συμμάχους στην κυβέρνηση, όμως τα σχόλιά της προκάλεσαν έντονη κριτική σωματείων «εργατριών του σεξ» καθώς υποστηρίζουν ότι τιμωρώντας τους πελάτες θα εξαναγκάσουν τις πόρνες να εργάζονται στα κρυφά, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε επιπλέον κινδύνους.  

Στην πλατεία Πιγκάλ, την καρδιά της συνοικίας με τα «κόκκινα φανάρια» του Παρισιού δεκάδες «εργάτριες του σεξ» φώναζαν συνθήματα υπέρ της πορνείας μέσω μεγαφώνων και κράδαιναν πλακάτ που έγραφαν «Ποινικοποιημένοι πελάτες = δολοφονημένες πόρνες» και «Η σεξουαλική εργασία είναι κι αυτή δουλειά».  

«Πριν κάνει δημόσιες δηλώσεις, η Βαλό Μπελκασέμ πρέπει να μελετήσει, να μάθει την πραγματικότητα για την πορνεία. Η μάχη ενάντια στην εξαναγκαστική εργασία δεν είναι ασύμβατη με την ιδέα της παραχώρησης δικαιωμάτων στα άτομα που κάνουν αυτή τη δουλειά με τη θέλησή τους», δήλωσε η επικεφαλής του σωματείου Εργατριών του Σεξ Γαλλίας «Strass» Μοργκάν Μερτρέγ.  

Στη Γαλλία εκτιμάται ότι εργάζονται 18.000-20.000 ιερόδουλες, σύμφωνα με μελέτη από το Scelles Foundation, η πορνεία δεν είναι παράνομη, υπάρχουν όμως νόμοι ενάντια στη μαστροπεία, τη διακίνηση ανθρώπων και την πρακτική του «πεζοδρομίου».

Mε πληροφορίες από tovima.gr