Για μία ακόμη φορά ο βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες εξελέγη επικεφαλής των παραγωγών φύλλων κόκας της χώρας του, θέση που κατέχει αδιαλλείπτως από το 1996.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, ο οποίος επιδιώκει να αναγνωριστούν όλες οι παραδοσιακές χρήσεις των φύλων κόκας, κάλεσε τους παραγωγούς σε συνάντηση στην Κοσαμπάμπα με σκοπό να συζητηθεί το πως μπορεί να επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας.

Παράλληλα, με αυτή την πρωτοβουλία του ο Μοράλες επιθυμεί να δώσει αποφασιστική απάντηση σε όσους κατηγορούν τους «κοκαλέρος», εμπλέκοντάς τους στο εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.

Μάλιστα, ο βολιβιανός πρόεδρος από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του προσπαθεί μέσω του ΟΗΕ να καταστήσει νόμιμο το μάσιμα των φύλλων της κόκας, υποστηρίζοντας ότι αυτή η διαδικασία συνιστά μέρος της κουλτούρας της χώρας.

Έως τώρα πάντως,  τα Ηνωμένα Έθνη, από το 1961, θεωρούν τα φύλλα κόκας, το πρωτογενές υλικό της κοκαϊνης, ως απαγορευμένη ουσία.

Η Βολιβιά είναι η τρίτη σε μέγεθος παραγωγής χώρα μετά την Κολομβία και το Περού.

Στις περιοχές που διαπερνούν οι οροσειρές των Άνδεων, τα φύλλα κόκας για χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούνται ως ένα ήπιο τονωτικό ιερό φυτικό φάρμακο.

Πηγή: BBC