Πτώση κατά 8,9% σημειώνουν οι αιτήσεις από φοιτητές της Μεγάλης Βρετανίας σε πανεπιστήμια της χώρας για την ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Το ακαδημαϊκό έτος αυτό θα είναι εκείνο που θα εγκαινιάσει τα αυξημένα δίδακτρα για φοίτηση σε πανεπιστήμια της Γηραιάς Αλβιόνας. Πλέον το «ταβάνι» για τα προπτυχιακά δίδακτρα θα είναι οι 9.000 λίρες.

Με τα δίδακτρα να έχουν τριπλασιαστεί, η μεγαλύτερη πτώση σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις σημειώθηκε στην Αγγλία (10%), όπου και 50.000 λιγότεροι άνθρωποι αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Στη Σκωτία η πτώση έφθασε στο 2% (οι Σκώτοι φοιτητές απαλλάσσονται των διδάκτρων), στη Βόρειο Ιρλανδία στο 3% (3.456 λίρες είναι τα δίδακτρα για τους Ιρλανδούς φοιτητές) και στην Ουαλία στο 5% (3.456 λίρες είναι τα δίδακτρα για τους Ουαλούς φοιτητές). Από το εξωτερικό οι αιτήσεις σημείωσαν μείωση της τάξης του 1,3%.

Οι μεγαλύτερες διαρροές αφορούν στην ηλικία των 19 και σ’ εκείνες ανάμεσα στα 25 και στα 29. Αντίθετα η μικρότερη διαφυγή παρατηρείται στους 18χρονους.

Από την πλευρά του ο υπουργός αρμόδιος για τα πανεπιστήμια, Ντέιβιντ Μίλετς, δήλωσε ότι χωρίς να έχει εξαντληθεί ακόμα το χρονικό περιθώριο, οι αιτήσεις έφτασαν τις δεύτερες σε όγκο στην ιστορία αυτής της διαδικασίας.

Διαφορετική άποψη όμως διατηρούν οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί, οι οποίοι, δια της αρμόδιας εκπροσώπου τους, σημείωσαν πως ο τριπλασιασμός των διδάκτρων «υπονομεύει τις φιλοδοξίες των νέων ανθρώπων».

Η αλήθεια είναι ότι στη Βρετανία το οικογενειακό οικονομικό επίπεδο, το οικογενειακό εισόδημα, είναι στενά συνδεδεμένο με την προσβασιμότητα των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για τους 18χρονους των εύπορων οικογενειών, οι δυνατότητες ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας σαφώς είναι κατά πολύ μεγαλύτερες των συνομήλικών τους που στερούνται οικογενειακών πόρων.

Εν τούτοις, σε ό,τι έχει να κάνει με τις φετινές διαρροές, τα στατιστικά δείχνουν ότι η μείωση αιτήσεων στα χαμηλά εισοδήματα είναι οριακή, ενώ αντίθετα είναι ισχυρή ως τάση στα υψηλά εισοδήματα.

Βέβαια, ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστο αν η «φυγή» των εύπορων στρωμάτων αποτελεί ένδειξη εγκατάλειψης της ακαδημαϊκής προσδοκίας ή αντανάκλαση της επιλογής διενέργειας σπουδών στο εξωτερικό, όπου το κόστος είναι αντίστοιχο ή και μικρότερο.

Πηγή: Guardian