Σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων μελών του οργανωμένου εγκλήματος αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προχώρησαν Ιταλοί καραμπινιέροι και η οικονομική αστυνομία στις πόλεις Μεσίνα, Νάπολη και Καταντζάρο της Κάτω Ιταλίας. Στη Μεσίνα της Σικελίας οι καραμπινιέροι κατέσχεσαν εμπορικές εταιρίες, γεωργικές εκτάσεις, αυτοκίνητα και ιδιωτικές κατοικίες που ανήκαν σε επιχειρηματία, ο οποίος θεωρείται άμεσος εκφραστής μαφιόζικων συμφερόντων.

Στην κατάσχεση οικοδομικών εταιριών, 70 αποθηκευτικών χώρων, ενός ξενοδοχείου και 30 αυτοκινήτων αξίας 200 εκατ. ευρώ προχώρησαν οι αρχές στο Καταντζάρο της Καλαβρίας. Ανήκαν στον επιχειρηματία Σαλβατόρε Ματσέι, φερόμενο ως στενό συνεργάτη της τοπικής μαφίας («Ντρανγκέτα»).

Στη Νάπολη, καραμπινιέροι της ειδικής διεύθυνσης κατά της μαφίας πραγματοποίησαν κατασχέσεις συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία, τα οποία στην πραγματικότητα ήταν ιδιοκτησίας της μαφιόζικης φατρίας των Καζαλέζι, έστω κι αν είχαν δοθεί σε αχυράνθρωπους.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν εκτενή αναφορά σε «βίλες που θα μπορούσαν να έχουν χτιστεί στο Χόλιγουντ, πολυτελή διώροφα εστιατόρια με βεράντες και πισίνες, νεόκτιστα σπίτια έτοιμα να πουληθούν κοντά στην λίμνη του Καστέλ Βολτούρνο».

Ο μαφιόζος επιχειρηματίας Άντζελο Σιμεόλι σημείο αναφοράς των Καζαλέζι, στα εργοτάξιά του, είχε αναρτήσει ταμπέλες, στις οποίες αναφερόταν ότι «οι επιχειρήσεις του μάχονταν το υποχρεωτικό χαράτσι που επιβάλλει το οργανωμένο έγκλημα». Επρόκειτο για βιτρίνα, με στόχο την παραπλάνηση της δικαιοσύνης.

«Κατά την διάρκεια 35 χρόνων οικοδομικής δραστηριότητας, ο Σιμεόλι κατέφερε να χτίσει πάνω από 1.000 σπίτια, γκαράζ και αποθήκες» αναφέρουν στην εκτενή τους έκθεση οι εισαγγελείς της Νάπολης.   

Αν τα ενοχοποιητικά στοιχεία και οι κατηγορίες επιβεβαιωθούν στην δίκη, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία πρόκειται να περιέλθουν στην κυριότητα του ιταλικού δημοσίου.

πηγή: in.gr