Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων σχεδιάζουν να ζητήσουν ψήφο για την ανάκληση της υπογραφής του προέδρου Ομπάμα από το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την υγεία. Παρότι είναι δεδομένο ότι το μέτρο αυτό δε θα λάβει την έγκριση της Γερουσίας, οι βουλευτές είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν την πρόθεσή τους.
Αυτή είναι άλλη μία, ίσως και η τελευταία αυτής της προεδρικής θητείας, προσπάθεια του ρεπουμπλικανικού κόμματος να ακυρώσει θεσμικά την εφαρμογή του νόμου που αφορά στην υποχρέωση καθολικής ασφάλισης των αμερικανών πολιτών.

Έως τώρα, ακόμη και αν περνούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι θεσμικές πρωτοβουλίες των Ρεπουμπλικάνων προσκρούουν στη Γερουσία η οποία πρόσκειται στο Δημοκρατικό κόμμα.

Πάντως η επικείμενη ψηφοφορία είναι η πρώτη που θα συντελεστεί κατόπιν της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, βάσει της οποίας η νομοθετική ρύθμιση δε συνιστά αντισυνταγματικό μέτρο, αν και αναγνωρίζονται κάποια ενδεχόμενα σύγκρουσης νομικών παραμέτρων στο μέλλον.

Από την πλευρά τους, ο Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί τονίζουν ότι η δικαστική ετυμηγορία πρέπει αν λειτουργήσει ως το τέρμα της αντιπαράθεσης σχετικά με το νόμο και όχι ως αφετηρία νέων θεσμικών αντεγκλήσεων.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο μίλησε… Ο νόμος που ψηφίσαμε ήρθε για να μείνει», υποστήριξε την Παρασκευή από το Πίτσμπουργκ ο αμερικανός πρόεδρος.

Αντίθετη είναι όμως η γνώμη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ζητούν νέα διαπραγμάτευση για το ζήτημα που αφορά κάθε Αμερικανό.

«Αυτή η ρύθμιση χρειάζεται να εκριζωθεί», διαμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα από την τηλεοπτική συχνότητα του CBS o εκπρόσωπος του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ.

Πηγή: CNN