Έμφαση στα σημεία όπου προκύπτει συμφωνία μεταξύ τους έδωσαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Αμφότεροι τόνισαν τους στενούς εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, τη συνεργασία τους στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, καθώς και τη συνεργασία στην υπόθεση της Συρίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ευρώπης και της οικονομικής κρίσης, ο πρόεδρος Ολάντ επισήμανε ότι συμφωνεί με τη βρετανική θέση περί ανάγκης αναπτυξιακών μέτρων στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα. Ολάντ και Κάμερον χαιρέτισαν τα βήματα προς τη δημιουργία μίας τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη και συμφώνησαν ότι τα σχέδια αύξησης στον προϋπολογισμό της Κομισιόν είναι «απαράδεκτα».

Ο κ. Κάμερον επανέλαβε ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας η ανάκαμψη της ευρωζώνης, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα προασπιστεί τα βρετανικά συμφέροντα έναντι όποιων αναγκαίων μέτρων υιοθετηθούν από τις χώρες του ενιαίου νομίσματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Βρετανία δεν είναι «ευχαριστημένη» από τη σχέση της με την ΕΕ, αν και ο ίδιος πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η συμμετοχή της σε αυτή. Παρόλα αυτά εξέφρασε την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί αλλαγές στη σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών που θα πρέπει να τεθούν στους πολίτες προς έγκριση.

Πηγή: skai.gr