Όπως σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, σχεδιάζεται η εγκαινίαση της λειτουργίας κοινής αρχής με σκοπό την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης.
Η υλοποίηση του σχεδιασμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η σύσταση μιας κοινής αρχής για την εποπτεία των τραπεζών συνιστά εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να είναι σε θέση να δανείσει αδιαμεσολάβητα χρήματα στα τραπεζικά ιδρύματα.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η μη επιβάρυνση του κρατικού χρέους, αφού πλέον η χρηματοδότηση θα συντελείται απευθείας, χωρίς κρατική παρεμβολή.

«Εργαζόμαστε ώστε αυτό το κείμενο (για την εποπτεία των τραπεζών) να προταθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και να υιοθετηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος του έτους», σημείωσε ο Μπαρνιέ.

«Θα χρησιμοποιήσουμε την εμπειρογνωμοσύνη, τα εργαλεία και τα μέσα της (Ευρωπαϊκής) Κεντρικής Τράπεζας που ούτως ή άλλως έχει αυτή τη δυνατότητα εποπτείας» ανέφερε στη συνέχεια.

Αυτός ο φορέας «θα είναι μια δομή μέσα στην ΕΚΤ, (η ίδια) η ΕΚΤ; Ποιες θα είναι οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή; Θα επεμβαίνουν οι εθνικοί επόπτες, ποιος θα είναι ο δημοκρατικός έλεγχος; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε πριν τις αρχές Σεπτεμβρίου», κατέληξε αναρωτώμενος ο ευρωπαίος επίτροπος.