Χιλιάδες Μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται από το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία, όπου θα ενταφιασθούν 520 ακόμη θύματα της σφαγής 8.000 Μουσουλμάνων πριν από 17 χρόνια από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας. «Πόνος, πόνος χωρίς τέλος. Και όταν έρχεται η 11η Ιουλίου κάθε χρόνο, αυτός ο πόνος γίνεται αβάσταχτος», λέει κλαίγοντας η Σέβντια Χαλίλοβιτς, που βρίσκεται στο κέντρο μνήμης στο Ποτοτσάρι, κοντά στη Σρεμπρένιτσα για την κηδεία του πατέρα της.

«Τα λείψανα του πατέρα μου βρέθηκαν κατά τις εκταφές σε δύο ομαδικούς τάφους. Οι δύο αδελφοί μου σκοτώθηκαν επίσης στη σφαγή, αλλά δεν έχουν ακόμη βρεθεί», λέει η 50χρονη γυναίκα.

Χθες, πλήθος 7.000 ανθρώπων έφθασε στο Ποτοτσάρι, αφού διέσχισε αντίστροφα πεζή τον δρόμο που έκαναν οι Μουσουλμάνοι της Σρεμπρένιτσα μέσα από τα δάση για να γλυτώσουν τη σφαγή.

Η ταφή των λειψάνων που έχουν βρεθεί σε ομαδικούς ταφούς και έχουν αναγνωρισθεί οργανώνεται κάθε χρόνο στο Ποτοτσάρι, με την ευκαιρία της επετείου της σφαγής. Μέχρι σήμερα, 5.137 θύματα έχουν ενταφιασθεί στο νεκροταφείο του μνημείου στη σφαγής.