Με χρηματική αποζημίωση ύψους 70.000 γιούαν (8.970 ευρώ) επιχείρησαν οι κινεζικές αρχές να απαλύνουν τον πόνο μιας γυναίκας που είχε εξαναγκαστεί σε άμβλωση στους επτά μήνες της κύησης.   Η αναγκαστική έκτρωση, που έγινε τον περασμένο μήνα στην επαρχία Σαανσί της βόρειας Κίνας, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σε διεθνές επίπεδο, αφού φωτογραφίες του ματωμένου εμβρύου της Φενγκ Τζιαμέι κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο.
Η Φενγκ και ο σύζυγός της Ντενγκ Τζιγιουάν αποδέχθηκαν το ποσό, που όμως δεν αποτελεί αποζημίωση για "την ψυχική οδύνη" του ζεύγους, είπε ο δικηγόρος Ζιανγκ Κάι.

«Το παιδί τους (. . .) πρακτικά δολοφονήθηκε. Η πληρωμή δεν θα μπορούσε να αρκέσει» πρόσθεσε.

«Η υπογραφή της συμφωνίας (σ.σ. για την αποζημίωση) σημαίνει ότι ουδεμία από τις δύο πλευρές μπορεί να εγείρει εκ νέου το ζήτημα αυτό», δήλωσε ανωνύμως ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι αναγκαστικές αμβλώσεις είναι ιδιαίτερα συχνές στην Κίνα, τη χώρα με τους 1,34 δισ. κατοίκους η οποία εφαρμόζει αυστηρά την λεγόμενη «πολιτική του ενός παιδιού» από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Γενικά οι Κινέζοι στις αστικές περιοχές δεν επιτρέπεται να έχουν πάνω από ένα παιδί και αυτοί στις επαρχιακές δεν επιτρέπεται να έχουν πάνω από δύο, αν το πρώτο είναι κορίτσι.

Πάντως -βάσει νόμου στην Κίνα- οι αμβλώσεις μετά τον έκτο μήνα της κύησης απαγορεύονται.
Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η υπόθεση Φενγκ, δύο δημόσιοι λειτουργοί απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ πέντε ακόμη υπέστησαν διοικητικές κυρώσεις. Ωστόσο χρήστες του Διαδικτύου επισήμαναν ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν υπερβολικά επιεικείς.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, oργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σαανσί είχαν ανακοινώσει πως η Φενγκ, μητέρα ενός παιδιού, εξαναγκάστηκε σε άμβλωση επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το πρόστιμο των 40.000 γιουάν (4.880 ευρώ) που επιβάλλεται σε όσες γυναίκες δεν σέβονται την πολιτική του ενός παιδιού.

Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο ζευγάρι επισήμαναν εξάλλου ότι ενόσω η Φενγκ ανάρρωνε, διαδηλωτές είχαν τοποθετήσει πανό κατηγορώντας την για "προδοσία", προκαλώντας της ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση.
TAGS