Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον της εργασίας στην ευρωζώνη, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν μίγματα πολιτικής που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και τόνωση στην απασχόληση, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Σύμφωνα με το προϊόν ερευνητικών και μελετητικών διεργασιών που η Οργάνωση δημοσίευσε σήμερα, εκτιμάται ότι μέσα στην ερχόμενη τετραετία υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων κατά 4,5 εκατομμύρια.

 

Όπως σημειώνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17,4 εκατομμύρια άνεργοι, δηλαδή η ανεργία ανέρχεται στο 11%. Η ILO εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για την ανεργία των νέων που στην ευρωζώνη φθάνει στο 22%, αλλά ακουμπά το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το 44% των ανέργων παραμένει σε αυτή την κατάσταση για περισσότερο από ένα χρόνο.

 

Ο γενικός διευθυντής της ILO, Χουάν Σομαβία, εξέπεμψε προειδοποιητικό σήμα, στο οποίο σημείωνε ότι η κρίση της εργασίας αναμένεται να αφορά και όσες χώρες σήμερα δείχνουν απρόσβλητες.

 

«Συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο πως μια προσέγγιση βασισμένη αποκλειστικά στη δημοσιονομική λιτότητα θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση χωρίς εντούτοις να μειώσει με τρόπο σημαντικό τα δημοσιονομικά ελλείμματα», τονίζεται στη μελέτη.

 

Η μελέτη προτείνει πολιτικές επενδύσεων και ανόρθωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε «να διευθετηθεί γρήγορα το ζήτημα της ρευστότητας πολλών τραπεζών».

 

Η ILO καλεί για πρωτοβουλίες «ώστε οι νέοι να μην μείνουν αιχμάλωτοι της επισφαλούς εργασίας». Παραδειγματικά μάλιστα αναφέρονται οι σκανδιναβικές χώρες ως «ιστορίες επιτυχίας».

 

Στη μελέτη γίνεται λόγος για προγράμματα εκπαίδευσης που ευνοούν τη μεταπήδηση από το σχολείο στην εργασία ή για «εγγυήσεις προς του νέους», βάσει των οποίων οι σκανδιναβικές χώρες συνδράμουν τους νέους με εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και μετά τους προσφέρουν βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας. Στη Σουηδία, το 46% των νέων που αναζητούν δουλειά, κατάφερε να αποκατασταθεί επαγγελματικά χάρη σ΄ αυτή την εγγύηση.

 

«Με μια στρατηγική ανάπτυξης στην ευρωζώνη επικεντρωμένη στην απασχόληση, η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εφικτή μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος», παρατηρεί η ILO.