Το πρώτο μισό του 2012 ήταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες το θερμότερο που έχει καταγραφεί από το 1895, όταν άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις, επιβεβαίωσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), προσθέτοντας ότι πρόκειται επίσης για ρεκόρ θερμότερου εξαμήνου μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. Ειδικός της υπηρεσίας υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην κλιματική αλλαγή. Παρότι οι μέσες θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από το μέσο όρο, ενώ πρόσφατος καύσωνας διάρκειας 11 ημερών στοίχισε τη ζωή σε 46 ανθρώπους, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι την ώρα που κάποιες περιοχές «φλέγονταν», άλλες πλήττονταν από ξαφνικές καταιγίδες που προκάλεσαν καταστροφές - κάτι λογικό για μια χώρα τόσο μεγάλη όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τις βορειοδυτικές πολιτείες, ο Ιούνιος ήταν μάλλον δροσερός, ενώ για τη Ουάσιγκτον ο Ιούνιος ήταν ο έβδομος ψυχρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Κάνσας, Κολοράντο, Νεμπράσκα και Γουαϊόμινγκ ωστόσο συνέχισαν να «ψήνονται» και τον Ιούνιο. Στο Κολοράντο, οι θεωρούμενες ως χειρότερες πυρκαγιές όλων των εποχών προκάλεσαν θανάτους, έκαψαν εκατομμύρια στρέμματα γης και ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους, αν και εκατοντάδες οικογένειες τα είδαν να γίνονται στάχτη.

«Είναι δύσκολο να 'δείξουμε' την κλιματική αλλαγή ως βασικό παράγοντα, όμως φαίνεται πως παίζει κάποιο ρόλο», λέει ο Τζέικ Κράουτς του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Κλιματικών Δεδομένων. «Αυτό που συμβαίνει το 2012 είναι ακριβώς αυτό που θα περιμέναμε από την κλιματική αλλαγή». Πάντως στη σχετική έκθεση της NOAA δεν γίνεται λόγος για κλιματική αλλαγή. «Εμείς απλώς επικεντρωνόμαστε στην επισήμανση των δεδομένων», ξεκαθαρίζει ο Κράουτς.