Το ζήτημα της Συρίας θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα. «Οι δύο άνδρες θα έχουν μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τις σημαντικές περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, αρχίζοντας από τη Συρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την τουρκική πλευρά. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης «τις προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί τελευταία στις τουρκορωσικές σχέσεις, οι οποίες προήχθησαν στο επίπεδο της ενισχυμένης σύμπραξης, καθώς και νέες δυνατότητες συνεργασίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία -που υπήρξαν πρώην σύμμαχοι- επιδεινώθηκαν πολύ από την αρχή της εξέγερσης στη Δαμασκό, το Μάρτιο του 2011. Ο Ερντογάν κατήγγειλε επανειλημμένα τις βιαιότητες των συριακών δυνάμεων και ζήτησε από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η Τουρκία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 37.000 σύρους πρόσφυγες, ενώ έχει επιτρέψει επίσης στους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο έδαφός της.

Η Ρωσία από την πλευρά της είναι ο κύριος σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, μπλοκάροντας κάθε απόφαση του ΟΗΕ που καταδικάζει την καταστολή και αρνούμενη να σταματήσει την κυρίως στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρει στο καθεστώς του Άσαντ, παρά τις διεθνείς επικρίσεις.
TAGS