Την πλήρη αποστροφή της προς το ΔΝΤ βρήκε ευκαιρία να εκφράσει για μία ακόμη φορά η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της, κατηγορώντας το Ταμείο για αποικιοκρατικού τύπου λογική και πρακτικές.

Η αργεντινή πολιτικός, απευθυνόμενη στο ακροατήριο, χρησιμοποίησε το εξώφυλλο της ισπανικής εφημερίδας El Pais, στο οποίο αναγραφόταν «Η ΕΕ επενέβη στην Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας».

 

Αναφερόμενη στην κεντρική φωτογραφία του εντύπου, ακριβώς κάτω από τον τίτλο, η Κριστίνα Φερνάντες είπε, «κοιτάξτε τον φαλακρό κύριο», εννοώντας τον απεικονιζόμενο υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας.


«Βλέποντάς τον θυμήθηκα…», συνέχισε η πρόεδρος της Αργεντινής, «… μου θύμισε πολιτικές ωμών παρεμβάσεων, κόντεψα να βγάλω ό,τι είχα φάει το πρωί, κόντεψα να πνιγώ με το τοστ μου», παραπέμποντας με αυτόν τον τρόπο στην περίοδο που η λατινοαμερικανική χώρα βρισκόταν «υπό την κηδεμονία» του ΔΝΤ.

 

Με αυτή τη δόση θεατρικότητας λοιπόν, καθώς και με την άνεση που της προσφέρουν ο «απογαλακτισμός» από το ΔΝΤ, η ανάκαμψη της χώρας, η σταδιακή αποκατάσταση των μεγεθών της, αλλά και ο δυναμισμός του χαρακτήρα της, η Κριστίνα Φερνάντεζ «έσφαξε με το γάντι» το Ταμείο και τις επιλογές του.

 

TAGS