Ένας πρώην υπουργός Οικονομίας του Ισημερινού, ο Γκιγέρμο Λάσο, ανακοίνωσε επισήμως ότι κατεβαίνει ως υποψήφιος της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου 2013, μια ψηφοφορία το μεγάλο φαβορί της οποίας θεωρείται ο σημερινός αρχηγός του κράτους Ραφαέλ Κορέα. “Θέλω να υπηρετήσω τον Ισημερινό στην πρώτη γραμμή, με τη μεγαλύτερη δέσμευση. Και θα το κάνω με όλες τις δυνάμεις μου», δήλωσε ο Λάσο ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του στο Γκουαγιακίλ (νοτιοδυτικός Ισημερινός), προπύργιο της αντιπολίτευσης και οικονομικό πνεύμονα της χώρας.

Ο Κορέα χαρακτήρισε πρόσφατα «πιθανή» την υποψηφιότητά του για μια νεά τετραετή θητεία, την τελευταία που του επιτρέπει το σημερινό σύνταγμα.

Εκτός από τον Λάσο, άλλοι αντιπολιτευόμενοι έχουν ήδη εκφράσει τις φιλοδοξίες τους, μεταξύ των οποίων ο πρώην αρχηγός του κράτους Λούτσιο Γκουτιέρες (2003-2005), ο μεγιστάνας της μπανάνας Άλβαρο Νομπόα, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, ακόμη και ο ίδιος ο αδελφός του προέδρου, ο επιχειρηματίας Φαμπρίτσιο Κορέα.