Τη Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα ο Κόφι Άναν, με την ιδιότητα του ειδικού εντεταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, ώστε να έχει συνομιλίες με τους αξιωματούχους της μοσχοβίτικης διπλωματίας ως προς το ζήτημα της Συρίας.

Αυτή τη στιγμή το μόνο βέβαιο δεδομένο είναι η ισχυρή θέληση της Δύσης, των ΗΠΑ και της ΕΕ δηλαδή, να επιβάλει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο δεσμεύσεων προς το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

Στελέχη του ρωσικού ΥΠΕΞ βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Δαμασκό, με σκοπό να έλθουν σε επαφή με τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, προανήγγειλε «πιο δραστήρια συνεργασία» με τη συριακή αντιπολίτευση υπό τη διαμεσολάβηση του Κόφι Άναν.

 

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε, όπως μεταδίδεται από το πρακτορείο Ιντερφάξ, «για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπουμε τους εταίρους μας να είναι τόσο έτοιμοι (όσο είναι η Ρωσία) για να εργαστούν με την αντιπολίτευση και ο Κόφι Άναν είναι ο κύριος μεσολαβητής αυτής της διαδικασίας».

 

«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα από τις δικές του επαφές και από τις επαφές της ομάδας του με την αντιπολίτευση» προσέθεσε με δόσεις απογοήτευσης ο Γκατίλοφ.