Από το Αφγανιστάν προήλθαν, σύμφωνα με νέα έκθεση της ΕΕ, οι περισσότερες αιτήσεις για άσυλο το 2011.   Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) αναφέρει ότι το 2011, 28.000 Αφγανοί υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στην ΕΕ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 9% επί των συνολικών αιτήσεων. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που έχει καταγραφεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα, πριν 10 χρόνια.  

Δεύτεροι στη θλιβερή λίστα έρχονται οι Ρώσοι και με 18.000 και τρίτοι οι Πακιστανοί με 15.000 αιτήσεις.  
Υπολογίζεται ότι η ΕΕ απορροφά το 44% των αιτούντων άσυλο, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη περιοχή στον κόσμο.  

Το σύστημα ασύλου στην ΕΕ βρέθηκε στο στόχαστρο τον Μάρτιο όταν ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γουτέρες, το χαρακτήρισε «εξαιρετικά δυσλειτουργικό», λόγω της έλλειψης πολιτικών συνοχής. «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα... όπως το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.  

Ο μέσος όρος άρνησης των αιτήσεων Αφγανών ήταν πέρσι στο 55%, με μια τυπική απόκλιση της τάξεως του 28% μεταξύ των χωρών της ΕΕ.  

Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικός λόγος για αναζήτηση ασύλου από τους Αφγανούς είναι ο φόβος να ενταχθούν στους Ταλιμπάν και σε άλλες εξτρεμιστικές ομάδες.

πηγή: lifo.gr