Είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές που ξέσπασαν την Πέμπτη σε συνοικία του βόρειου Μπέλφαστ, όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις Προτεσταντών και Καθολικών, σύμφωνα με απολογισμό της βρετανικής αστυνομίας.

Η αστυνομία, που είχε αναπτύξει εκατοντάδες άνδρες στην περιοχή, έκανε λόγο για «μεγάλες ταραχές» στην καθολική συνοικία Αρντόιν, την ώρα που γινόταν η διαδήλωση των οπαδών της Προτεσταντικής Πορτοκαλί Αδελφότητας.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν σπρώξει ένα φλεγόμενο όχημα προς τις δυνάμεις ασφαλείας και έριχναν βόμβες μολότοφ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άνδρες της έγιναν στόχος πυροβολισμών.

Εξι άνδρες, ηλικίας 18 με 34 ετών, συνελήφθησαν και θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου του Μπέλφαστ την Παρασκευή.

Ομάδα προτεσταντών, μέλη της Πορτοκαλί Αδελφότητας, διαδήλωσε στη συνοικία του Μπέλφαστ. Εκατοντάδες Καθολικοί πραγματοποίησαν στη συνέχεια άλλη πορεία.

Η επιτροπή που είναι αρμόδια για τις διαδηλώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία δέχθηκε επικρίσεις επειδή έδωσε άδεια για τις κινητοποιήσεις των δύο αντίπαλων στρατοπέδων με διαφορά μόλις δύο ωρών.

Ο πρόεδρός της Πίτερ Οσμπορν απάντησε λέγοντας ότι «πάνε πολλά χρόνια που δεν έχουν ξεσπάσει ταραχές στη συνοικία αυτή» και ότι «έχει έρθει η ώρα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη για τις αμφιλεγόμενες πορείες».

Πηγή: tovima.gr