Η απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για την επαναλειτουργία της Βουλής, σε αντίθεση με την απόφαση των στρατηγών να τη διαλύσουν, επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που είχε τεθεί ήδη από την έναρξη της επανάστασης: τη νομιμότητα και την έννομη τάξη έναντι της επαναστατικής νομιμότητας.   Με βάση την επαναστατική νομιμότητα, οι επαναστάτες της 25ης Ιανουαρίου επέμεναν ότι ο τότε πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ έπρεπε να φύγει, παρά τις αιτιάσεις των συνεργατών του ότι η εκδίωξή του θα αποτελούσε παραβίαση του Συντάγματος και θα δημιουργούσε νομικό κενό. Σε μια χώρα όπου «η επανάσταση συνεχίζεται» έως ότου εκπληρωθούν οι στόχοι της – όπως δήλωσε ο Μόρσι στην πρώτη μετεκλογική ομιλία του, η επαναστατική νομιμότητα αντικαθιστά εδραιωμένους νόμους και θεσμούς.  

Η απόφαση του Μόρσι θα ήταν δικαιολογημένη, αν η επαναστατική νομιμότητα αποτελούσε το σαφές πλαίσιο των αναφορών του. Αλλά το πρόβλημα με τις αποφάσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι ότι μετακινείται επιλεκτικά μεταξύ συνταγματικής και επαναστατικής νομιμότητας, όλο τον προηγούμενο 1,5 χρόνο – αναλόγως προφανώς με το τι διευκολύνει την άνοδό της στην εξουσία.

Η Αδελφότητα αντιτάχθηκε συχνά στις διαμαρτυρίες άλλων επαναστατικών δυνάμεων, επικαλούμενη το Σύνταγμα: «Η χώρα πρέπει να προχωρήσει από την επανάσταση στη σταθερότητα, από την επαναστατική νομιμότητα στη συνταγματική, λαϊκή νομιμότητα». Ετσι, όμως, η Αδελφότητα έχασε μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της και ενίσχυσε την αβεβαιότητα, που προέκυψε από τον «μεταβατικό οδικό χάρτη» που σχεδίασε και προώθησε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων (Scaf) και υποστήριξε η ίδια.  

Πάντως ο οδικός χάρτης επέβαλε ότι πρέπει πρώτα να εκλεγούν το Κοινοβούλιο και ο πρόεδρος και μετά να συνταχθεί Σύνταγμα, το οποίο θα προσδιορίσει και θα κατανείμει τις εξουσίες τους. Την εποχή του σχεδιασμού του οδικού χάρτη, η Αδελφότητα επιτέθηκε με σφοδρότητα στις φωνές που έλεγαν «πρώτα το Σύνταγμα», αλλά ξαφνικά έχει υιοθετήσει αυτήν την αρχή. Το διάταγμα του Μόρσι προϋποθέτει ότι θα διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές, μετά την έγκριση του Συντάγματος με δημοψήφισμα, που σήμερα σχεδιάζεται από συντακτική συνέλευση στην οποία επικρατεί η Αδελφότητα.

πηγή: Τhe Guardian - skai