Την περασμένη Κυριακή, η ιρανική πλευρά απείλησε και πάλι τη Δύση με μπλοκάρισμα των Στενών του Ορμούζ, σε περίπτωση που της επιβληθούν κυρώσεις.    Βέβαια, καθώς αναφέρει το πρακτορείο Reuters, παραμένει άγνωστο το πώς θα επιτύχει κάτι τέτοιο η Τεχεράνη από τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή δεν θα της επέτρεπαν εύκολα μια τέτοια κίνηση.   

Το θέμα έχει φτάσει μέχρι και στην ιρανική Βουλή. Αν και δεν έχει τον έλεγχο της εθνικής ασφάλειας της χώρας, και η ψήφος της θα είναι συμβολική, σε περίπτωση που τεθεί υπέρ του κλεισίματος των Στενών, η στάση της θα αποτελέσει δείγμα υποστήριξης της όποιας απόφασης από την ηγεσία της χώρας.   

Η εξωτερική πολιτική και η αυτή της εθνικής ασφάλειας είναι θέμα του ανώτατου άρχοντα του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ και της ελίτ του Σώματος Ισλαμιστών Επαναστατών Φρουρών (AGIR).  

Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν τη θαλάσσια οδό μεταφοράς του 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, από τις χώρες του κόλπου προς τον υπόλοιπο κόσμο. Πιθανό κλείσιμό τους θα εκτινάξει την τιμή του μαύρου χρυσού στα ύψη.

πηγή: Reuters - protothema.gr

TAGS