Η Συρία δε δέχεται να χορηγεί άδειες εισόδου σε δυτικούς εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά ο ΟΗΕ επιχειρεί να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της συριακής κυβέρνησης, όπως σημειώνει  υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οργανισμού.

«Εκκρεμεί ένας αριθμός αδειών εισόδου για διεθνές προσωπικό από αρκετές δυτικές χώρες -ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία και μία ή δύο ακόμη- που δεν έχουν εγκριθεί λόγω της εθνικότητας των αιτούντων», παρατήρησε ο Τζον Γκινγκ, διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη.

 

Το OCHA έχει στείλει 60 εργαζόμενους στη Συρία, όπου σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι κρίνεται ότι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

«Αυτό είναι κάτι στο οποίο αντιτιθέμεθα και συνεργαζόμαστε με τη συριακή κυβέρνηση για να το επιλύσουμε», συνέχισε ο αξιωματούχος.

 

Ο Γκινγκ είπε ακόμα ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας έρευνας που διεξήγε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) και η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, η σοδειά σιταριού στη Συρία θα μειωθεί κατά περισσότερους από 700.000 τόνους φέτος.

 

Στη Συρία καταναλώνονται 4 με 5 εκατομμύρια τόνοι σιταριού κάθε χρόνο, όμως οι σοδειές τα τελευταία 6 χρόνια δεν επιτυγχάνουν να καλύψουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας, εξωθώντας την στις εισαγωγές.

 

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε, καθώς θα υπάρχει λιγότερο σιτάρι στην αγορά», δήλωσε ο διευθυντής του OCHA.

 

Το WFP, που διανέμει τρόφιμα στη Συρία μέσω της συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, έχει σκοπό να προσφέρει επισιτιστική βοήθεια σε 850.000 ανθρώπους τον Ιούλιο, σε σχέση με 500.000 τον Ιούνιο
TAGS