Ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-Ουν, γιός του πρόσφατα θανόντος Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, αναβάθμισε σε αντιστρατάρχη του κορεατικού Λαϊκού Στρατού τον Χιον Γιονγκ-Σολ, ο οποίος φαίνεται ότι θ’ αναλάβει στρατιωτικός επικεφαλής, αντικαθιστώντας έτσι τον Ρι Γιονγκ-Χο που χθες απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.

Εν τούτοις, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, από το οποίο μεταδόθηκε η είδηση της προαγωγής, δεν κατέστησε σαφές το εάν ο Χιον Γιονγκ-Σολ θα αναλάβει εν τέλει την αρχηγία των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων. Την απόφαση για την αναβάθμιση έλαβαν χθες από κοινού η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή και η Εθνική Επιτροπή Άμυνας.

 

Όπως συμβαίνει και για όλα τα μέλη της ελίτ της χώρας, δεν  υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για τον Χιον Γιονγκ-Σολ, ο οποίος εξελίχθηκε σε στρατηγό το Σεπτέμβριο του 2010.

 

Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου βορειοκορεατικών μελετών της Σεούλ, Γιάνγκ Μου-Τζιν, ο Χιον είναι μία αινιγματική προσωπικότητα που αποτελεί μέλος οικογένειας που πολέμησε τις ιαπωνικές δυνάμεις κατοχής στις αρχές της δεκαετίας του '40 στο πλευρό του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή της Βόρειας Κορέας και παππού του σημερινού ηγέτη.

 

Ο Χιον είναι πλέον ο ένας εκ των τεσσάρων αντιστραταρχών της χώρας.

 

Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι η πτώση του Ρι Γιονγκ-Χο ακολουθεί το διορισμό του Χόε Ριονγκ-Χαέ, πολιτικού αξιωματούχου του Κόμματος των Εργαζομένων, στη θέση του πολιτικού κομισάριου του στρατού και του αντιπροέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

 

Μέσω αυτών των εξελίξεων εκτιμάται ότι ο νέος ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν αποσκοπεί στο να καταστήσει ακόμη πιο σταθερή και ασφαλή την εξουσία του και τον έλεγχό του επί των στρατιωτικών αξιωματούχων, οι οποίοι ενισχύθηκαν υπερβολικά από την πολιτική του «Songun» (πρώτα ο Στρατός), που ακολούθησε ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ-Ιλ μέχρι και το 2010.