Την κήρυξη απεργίας αποφάσισαν οι ενώσεις βενζινοπωλών της Ιταλίας, από τις 3 έως τις 5 Αυγούστου, «για να καταγγείλουν την πολιτική των πετρελαϊκών εταιριών, που ωθεί προς την χρεοκοπία τους ιδιοκτήτες πρατηρίων και στην ανεργία 120.000 άτομα».


Ως αίτια της κινητοποίησης αυτής αναφέρονται «η μη ανανέωση των συλλογικών συμφωνιών, η μείωση του περιθωρίου κέρδους για τους βενζινοπώλες μέχρι και το 70%, καθώς  και η σταδιακή απόλυση όσων εργάζονται στην διάθεση των καυσίμων».

 

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ετοιμάζεται νέο κύμα αυξήσεων, εξαιτίας του οποίου η τιμή της αμόλυβδης πρόκειται να διαμορφωθεί στο 1,80 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη του πετρελαίου κίνησης στο 1,30.

 


Οι νέες αυτές αυξήσεις, έρχονται προς υλοποίηση έπειτα από τις «κινήσεις καλής θέλησης» από μέρους δυο, κυρίως, πετρελαϊκών εταιριών, που εκδήλωσαν την πρόθεση να εφαρμόσουν πολιτική «εκπτώσεων», κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, με την αμόλυβδη να διαμορφώνεται τελικά, από άποψη τιμής, στο 1,58 ευρώ.

 


«Η κυβέρνηση Μόντι παρακολουθεί την όλη κατάσταση αμέτοχη, έστω και αν της απευθύναμε 14 εκκλήσεις, τονίζοντας ότι παραβιάζονται κατάφορα οι νόμοι», σημειώνουν με πρόδηλη απογοήτευση οι ιταλοί ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης.