Πάνω από 2.000 υποθέσεις αγνοουμένων από τον πόλεμο στην Κροατία παραμένουν χωρίς λύση, σύμφωνα με την τρίτη έκδοση της βίβλου των καταγεγραμμένων αγνοουμένων στη χώρα που παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Ζάγκρεμπ. Πάνω από 1.868 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι και δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί τα λείψανα άλλων 454 ανθρώπων, δηλαδή συνολικά 2.322 υποθέσεις παραμένουν άλυτες. Ο κατάλογος αφορά όλους τους αγνοούμενους του πολέμου στην Κροατία, υπηκόους Κροατίας, Σερβίας και Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων του πολέμου της περιόδου 1991-1995 είναι προτεραιότητα της Κροατίας επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Η επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Διεθνούς Σταυρού για τη βόρεια Αμερική και τη δυτική, κεντρική και νοτιανατολική Ευρώπη Μπάρμαρα Χίντερμαν Μαρκλάι είπε ότι με βάση τα στοιχεία του οργανισμού ακόμη 13.000 άτομα αγνοούνται από τις συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990. Στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν έχει διακριβωθεί η τύχη 8.737 αγνοουμένων, στην Κροατία αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη 2.322 αγνοουμένων και στο Κόσοβο αγνοούνται 1.775 άνθρωποι.

Από τους 6.406 αγνοούμενους που είχε καταγράψει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Κροατία, μέχρι τώρα έχει διακριβωθεί η τύχη 4.084 ατόμων, είπε κ. Χίντερμαν Μαρκλάι και εκτίμησε ότι είναι καλό επίτευγμα και αποτέλεσμα προσήλωσης και προσπαθειών των κροατικών αρχών και άλλων με στόχο τη λύση της τραγωδίας.

Ανεξίτηλα τα σημάδια του πολέμου στη βαλκανική χώρα.