Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε ο πιο καταζητούμενος εν ζωή Ναζί εγκληματίας πολέμου, ο 97χρονος Ούγγρος Λάσλο Τσάταρι από ουγγρικό στρατοδικείο, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του. Ο υπερήλικας κατηγορείται ότι συμμετείχε στην ομαδική αποστολή 15.700 Εβραίων στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς στην Πολωνία από το 1941 ως το 1994

«Τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για 30 ημέρες», δήλωσε ο Γκάμπορ Χόβαρθ, δικηγόρος του Τσάταρι που συνελήφθη σήμερα τα ξημερώματα από την αστυνομία της Βουδαπέστης και δήλωσε «αθώος» για τα εγκλήματα που του προσάπτουν, λέγοντας ότι «ακολουθούσε διαταγές», όπως είχε σημειώσει νωρίτερα ο εισαγγελέας της ουγγρικής πρωτεύουσας Τίμπορ Ιμπόλια.

Ο Χόβαρθ αρνήθηκε να διευκρινίσει πού βρίσκεται ο Τσάταρι. Βγαίνοντας από το στρατοδικείο της Βουδαπέστης ο Τσάταρι μπήκε σε ένα αυτοκίνητο συνοδεία δύο συγγενικών του προσώπων που είχαν έρθει να τον δουν στο δικαστήριο.

«Δεδομένης της σοβαρότητας των γεγονότων, αλλά επίσης και της ανάγκης να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας, εξαιτίας της ηλικίας του και για να προστατευθεί η υγεία του» ο εισαγγελέας Ιμπόλια έκρινε ότι για την περίπτωση του υπόπτου «αρμόζει ο κατ' οίκον περιορισμός».