Μέσα σε έξι εβδομάδες η τιμή άμεσης παράδοσης των γεωργικών προϊόντων στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Σικάγο έχει αυξηθεί 40%, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, με την ξηρασία που χτυπά τις ΗΠΑ να είναι υπαίτια για την εξέλιξη αυτή. Ο αμερικανός υπουργός Γεωργίας, Τομ Βίλσακ, επισήμανε σήμερα ότι η επιδεινούμενη ξηρασία στις μεσοδυτικές πολιτείες «θα καταλήξει σε αισθητή ανατίμηση των σοδειών καλαμποκιού-σόγιας», προσθέτοντας ότι ωστόσο δεν παρίσταται η ανάγκη να μειωθεί η παραγωγή της αιθανόλης με βάση το καλαμπόκι.

Ο Βίλσακ εξέφρασε την άποψη ότι "πρόκειται για τη χειρότερη ξηρασία σε βάθος ενός τέταρτου του αιώνα", εξερχόμενος του Οβάλ γραφείου, όπου αντήλλαξε απόψεις με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο μπορεί να μην φθάνει στα επίπεδα της ξηρασίας του 1988, όμως έχει επεκταθεί σε πρωτοφανή έκταση, σημείωσε ο ίδιος.

Στο Ιλινόι, τη Νεμπράσκα, το Μισούρι, το Κάνσας, την Αϊόβα, τη Νότια Ντακότα, την ανατολική Ιντιάνα, στη νότια Μινεσότα, στο Οχάιο και στο Κεντάκι -σχεδόν στην μισή έκταση των ΗΠΑ- το θερμόμετρο μέρες έχει σε πολλές περιπτώσεις αγκιστρωθεί στους 90 με 100 βαθμούς Φαρενάιτ (32 ως 34 βαθμοί Κελσίου) τις μεσημεριανές ώρες.

Μόνον το 31% της συνολικής σοδειάς καλαμποκιού κατάφερε να διατηρήσει πολύ καλή έως αρίστη μορφή, ανακοίνωσε στο μεταξύ το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έναντι 35% που ανέμενε πλειοψηφία αναλυτών. Για τη σόγια, το αντίστοιχο ποσοστό είναι το 34%.