Η Μόνικα Μάλεσιτς θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα της Σλοβενίας, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της μέσω του προσωπικού της ιστοτόπου. Η Μάλεσιτς διεκδίκησε έδρα στη σλοβενική Βουλή στις γενικές εκλογές του 2011 με το συνασπισμό με επικεφαλής το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS).

Η κ. Μάλεσιτς, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας για τις Επιχειρήσεις και τις Ξένες Επενδύσεις δεσμεύθηκε να δωρίσει τη μισή προεδρική της αποζημίωση στους πολίτες, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της χώρας.

«Στόχος μου είναι να φέρω στους ανθρώπους την ελπίδα ότι είναι δυνατή η αλλαγή των πραγμάτων με σκληρή δουλειά, επιμονή και συμπάθεια προς το συνάνθρωπο» ανέφερε  και υποσχέθηκε να αγωνιστεί για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS) δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί για την αναγγελία και δεν έχει αποσαφηνίσει αν είναι στέλεχος του κόμματος επικαλούμενο προστασία των προσωπικών δεδομένων, προσθέτοντας ότι δεν έχει ανάμιξη στην προσωπική απόφαση της κ. Μάλεσιτς να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.