Ταραχές διαδέχθηκαν χθες το βράδυ τη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στα μέτρα λιτότητας στη Μαδρίτη.  Σύμφωνα με δημοσιογράφους, διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν με γκλομπς από αστυνομικούς στην Πουέρτα ντελ Σολ και δέχθηκαν σφαίρες από καουτσούκ. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά και επτά συνελήφθησαν.

Η έντασηάρχισε όταν ομάδες πολιτών αποπειράθηκαν να φθάσουν στο κοινοβούλιο και όταν οι αστυνομικοί τους απώθησαν, δέχθηκαν αντικείμενα, κυρίως μπουκάλια. Στη διάρκεια των οδομαχιών κάδοι απορριμμάτων πήραν φωτιά.

Μετά το τέλος της μεγάλης πορείας, η οποία διαλύθηκε ήρεμα, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε μικρές ομάδες διαδηλωτών και τους ξυλοκόπησαν με γκλομπ για να τους διαλύσουν στην Πουέρτα ντελ Σολ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φτάσουν στο κοινοβούλιο, έκαναν γνωστό οι δημοσιογράφοι.

Νωρίτερα την Πέμπτη σημαντική ήταν η συμμετοχή των πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών για μαζική κινητοποίηση, τόσο στη Μαδρίτη όσο και στην επαρχία, κατά των μέτρων οικονομικής λιτότητας που εξήγγειλε πρόσφατα η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή.

Η διαδήλωση στη Μαδρίτη,  σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο είχε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή με βασικό σύνθημα:

«Η κυβέρνηση επιθυμεί στη χώρα να υπάρξουν ερείπια πρέπει, λοιπόν, να την εμποδίσουμε».
Το ίδιο συνδικαλιστικό κάλεσμα για λαϊκές κινητοποιήσεις, εναντίον των κυβερνητικών μέτρων οικονομικής λιτότητας, ισχύει σήμερα για 80 πόλεις, σε όλη την Ισπανία.

Τα μέτρα, ύψους 65 δισ. ευρώ που ενέκρινε σήμερα το ισπανικό κοινοβούλιο, αφορούν κυρίως αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και μεγάλες μισθολογικές περικοπές σε όλη τη δημόσια διοίκηση.