Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είναι έτοιμος να παραδώσει την εξουσία με έναν «πολιτισμένο τρόπο», ανέφερε πριν από λίγο ο ρώσος πρέσβης στο Παρίσι. Εν τούτοις, λίγα λεπτά νωρίτερα, διπλωματικές πηγές της Συρίας απέκλεισαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Ο διπλωμάτης της Μόσχας, Αλεξάντερ Ορλώφ, σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, υπογράμμισε ότι ο σύρος πρόεδρος έχει αποδεχθεί την προοπτική εγκατάληψης της εξουσίας της χώρας του, την οποία η οικογένειά του κατέχει για περίπου 50 συναπτά έτη.

 

«Στη Γενεύη (σ.σ. διάσκεψη των διεθνών δυνάμεων υπό τον ειδικό εντεταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Άναν), υπήρξε ένα ανακοινωθέν, το οποίο προέβλεπε τη μετάβαση της Συρίας προς ένα πιο δημοκρατικό καθεστως. Το τελικό ανακοινωθέν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο Άσαντ. Ο σύρος πρόεδρος εξουσιοδότησε τον αντιπρόσωπό του να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει αποδοχή της εγκατάλειψης του προεδρικου θώκου, αλλά με έναν πολιτισμένο τρόπο», δήλωσε στο δίκτυο RFI, ο Ορλώφ.

 

Εν τω μεταξύ κατέληξε σήμερα, υποκύπτωντας στα τραύματά του έπειτα από την επίθεση-καμικάζι την Τετάρτη σε σύσκεψη κορυφαίων αξιωματούχων του συριακού καθεστώτος στη Δαμασκό, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφορίας Χισάμ Μπεχτιάρ.


TAGS