Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο ο δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής ενέργειας, που σημειώθηκε εναντίον του λεωφορείου με τους Ισραηλινούς τουρίστες, στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς να είναι Άραβας. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις -στη δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας- της διαχειρίστριας τουριστικού πρακτορείου, στην πόλη Πομόριε, από το οποίο ο φερόμενος δράστης επιχείρησε να νοικιάσει ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, μερικές μέρες πριν τη βομβιστική επίθεση. Δεν το κατάφερε, όμως, επειδή ένας από τους υπαλλήλους του πρακτορείου, είναι πρώην στέλεχος της συνοριακής αστυνομίας με μεγάλη προϋπηρεσία στο έλεγχο των διαβατηρίων αεροδρόμιο «Σαράφοβο» του Μπουργκάς.

Στον έμπειρο πρώην αστυνομικό έκανε εντύπωση το γεγονός, ότι στη φωτογραφία της άδειας οδήγησης των ΗΠΑ (που ήταν πλαστή) ο υποψήφιος πελάτης ήταν με μακριά μαλλιά, ενώ εμφανίστηκε σχεδόν με ξυρισμένο το κεφάλι. Έτσι, ο νεαρός άνδρας, αραβικής καταγωγής, φανερά φοβισμένος, έφυγε από το πρακτορείο, χωρίς να νοικιάσει το ΙΧ.

Επίσης, όπως δήλωσε στο κανάλι BNT, η διαχειρίστρια του πρακτορείου, ο υπάλληλος του τουριστικού πρακτορείου διαπίστωσε ότι ο μελαχρινός νεαρός άνδρας μιλούσε αγγλικά, με αραβική προφορά.