current views are: 1

21 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση18:25

Αναγνωρίστηκαν τέσσερα θύματα της χούντας του Πινοσέτ

Τέσσερα θύματα της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), οι σοροί των οποίων είχαν βρεθεί πριν από έντεκα χρόνια σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο, αναγνωρίστηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας, ανακοίνωσε χθες μια δικαστική πηγή.

Δημοσίευση 18:25’
αρθρο-newpost

Τέσσερα θύματα της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), οι σοροί των οποίων είχαν βρεθεί πριν από έντεκα χρόνια σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο, αναγνωρίστηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας, ανακοίνωσε χθες μια δικαστική πηγή.

Τέσσερα θύματα της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), οι σοροί των οποίων είχαν βρεθεί πριν από έντεκα χρόνια σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο, αναγνωρίστηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας, ανακοίνωσε χθες μια δικαστική πηγή. «Μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε τέσσερις αγνοούμενους. Ο δικαστής Μιγκέλ Βάσκες ενημέρωσε τις οικογένειες για τα αποτελέσματα των αναλύσεων», ανέφερε η πηγή αυτή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για τον Άνχελ Γκερέρο, μέλος του Κινήματος της Επαναστατικής Αριστεράς (Movimiento de Izquierda Revolucionaria, MIR), καθώς και τρία στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής, τους Οράσιο Σεπέδα, Λινκογιάν Μπερίος και Φερνάνδο Ορτίς.

Τα ανθρώπινα υπολείμματα, η αναγνώριση των οποίων υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του ότι είχαν θρυμματιστεί, βρέθηκαν το 2001 σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο σε επαρχιακό δρόμο ανάμεσα στο Σαντιάγο και το Βαλπαραΐσο, περίπου 120 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας.

Ο Σεπέδα, 54 ετών, είχε εξαφανιστεί το 196, όπως και ο Μπερίος, 48 ετών, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Ο Ορτίς, πατέρας επίσης τριών παιδιών, ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Χιλής.

Ο Γκερέρο ήταν φοιτητής και ακτιβιστής του MIR, μιας αριστερής οργάνωσης που η δικτατορία θεωρούσε τρομοκρατική, και τον είδαν για τελευταία φορά σε ένα διαβόητο κέντρο κράτησης και βασανιστηρίων, τη Βίλα Γκριμάλντι.

Στα τέλη του 1976 δεκατρία πρόσωπα που ανήκαν στο ΚΚ είχαν συλληφθεί από πράκτορες της δικτατορίας και είχαν εξαφανιστεί. Η στρατιωτική χούντα είχε διαβεβαιώσει κατόπιν ότι οι αγνοούμενοι είχαν εγκαταλείψει τη Χιλή για την Αργεντινή, ισχυρισμός που αποδείχθηκε ότι ήταν ψευδής.
Στην διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ δολοφονήθηκαν ή “εξαφανίστηκαν” 3.000 άνθρωποι ενώ 37.000 φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


σχετικα αρθρα