Στη δικαστική αίθουσα θα βρεθεί σήμερα ο Τζέιμς Χόλμς, φερόμενος ως υπαίτιος της φονικής επίθεσης την Παρασκευή σε κινηματογραφική αίθουσα του Κολοράντο των ΗΠΑ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 58.

Ο 24χρονος Τζέιμς Ίγκαν Χολμς θα παρουσιαστεί στον περιφερειακό δικαστή της κομητείας Αράπαχοϊ, Ουίλιαμ Σιλβέστερ, στις 9:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Ελλάδος) για την ακροαματική διαδικασία που εικάζεται πως θα είναι σύντομη. Ο συνήγορός του θα διοριστεί από το δικαστήριο.

 

Το κίνητρο του φερόμενου ως δράστη είναι ακόμη άγνωστο, ενώ πρώην συνεργάτες του δηλώνουν ότι δεν έμοιαζε να έχει καταβληθεί από ψυχική νόσο ούτε να έχει τάσεις βίας. Έως και τώρα κρατείται σε απομόνωση ώστε να προστατευθεί από τους υπόλοιπους κρατούμενους.

 

Η περιφερειακή εισαγγελέας της κομητείας Αράπαχοϊ, Κάρολ Τσέιμπερς, θα λάβει την απόφαση για το εάν θα ζητηθεί η θανατική ποινή για τον Χολμς. Η ίδια έχει επιδικάσει την εσχάτη των ποινών σε 2 από τους 3 καταδικασθέντες σε θάνατο στο Κολοράντο. Η Τσέιμπερς ίσως να μην εκδηλώσει την πρόθεσή της από τη σημερινή ακροαματική διαδικασία.

 

Εχθές, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ταξίδεψε στην Ορόρα, το προάστιο του Ντένβερ των 325.000 κατοίκων όπου συνέβηκε η επίθεση, με σκοπό να συλλυπηθεί τις οικογένειες των θυμάτων.

 

Το έγκλημα του Χολμς ικανοποιεί όλους τους όρους που ισχύουν για την επιβολή της θανατικής ποινής στο Κολοράντο, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της κατηγορίας της δολοφονίας εκ προμελέτης, της πρόκλησης πολλών θυμάτων, καθώς και της δολοφονίας παιδιού, όπως υποστηρίζει ο πρώην εισαγγελέας του Ντένβερ, Κρεγκ Σίλβερμαν.

 

«Αν δεν εκτελεστεί ο Τζέιμς Χολμς, τότε το Κολοράντο μπορεί να απαλλαγεί από την ποινή του θανάτου», σημείωσε το ίδιο πρόσωπο.