Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις έντονες επικρίσεις της τους τελευταίους μήνες για την ισραηλινή πολιτική στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, προτίθεται να ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας σε τουλάχιστον 60 τομείς. Το πράσινο φως αναμένεται να δοθεί αύριο Τρίτη, στις Βρυξέλλες, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, το οποίο θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Πρόκειται για την ενίσχυση της συνεργασίας κυρίως στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της γεωργίας και του εμπορίου, καθώς και στην ενίσχυση των σχέσεων με εννέα ευρωπαϊκές υπηρεσίες όπως η Europol και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Η συμφωνία συνεργασίας υπογράφεται τη στιγμή που αρκετούς μήνες τώρα, οι τόνοι έχουν αυξηθεί στους κόλπους της ΕΕ σε βάρος της πολιτικής που ασκεί το Ισραήλ όσον αφορά την εποικιστική του δραστηριότητα.
Το Μάιο οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών είχαν καταγγείλει επίσης την επιτάχυνση του ρυθμού της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, εκτιμώντας ότι απειλεί να καταστήσει «αδύνατη» την ύπαρξη δύο κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, και επικρίνοντας τον «εξτρεμισμό» και τη «βία» των εβραίων εποίκων.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, οι εξήντα συμφωνίες εντάσσονται στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης που χρονολογείται στο 2005 και συνιστά σημαντική «αναπροσαρμογή» των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ.