Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, πρόσταξε ώστε σε όλα τα συνοριακά περάσματα του Ιράκ να καταστεί επιτρεπτή η είσοδος στη χώρα προσφύγων από τη Συρία, σύμφωνα με δήλωση του Ισάμ Γιασίμ στο Reuters. Πιο νωρίς σήμερα, εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η Βαγδάτη δεν κάνει αποδεκτή την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για παραίτηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας πως ο συριακός λαός είναι αρμόδιος να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

 

«Η ιρακινή αποστολή προέβαλε αντίρρηση. Δεν είναι σύνηθες για το συμβούλιο των υπουργών να ζητεί από κάποιον να αποχωρήσει. Αυτό είναι ευθύνη μόνο του συριακού λαού και οι άλλοι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν», δήλωσε ο Αλί αλ Νταμπάγκ, κάνοντας ευθεία αναφορά στη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου στη Ντόχα του Κατάρ. Εκεί, τα μέλη του Συνδέσμου έκαναν έκκληση στον Άσαντ να παραιτηθεί, διασφαλίζοντάς του ασφαλή έξοδο από τη συριακή επικράτεια.

 

Η ιρακινή πολιτική ηγεσία, καθώς κυριαρχείται από το σιιτικό στοιχείο, στέκεται με μεγαλύτερη μετριοπάθεια απέναντι στη συριακή κρίση (σ.σ. η συριακή ηγεσία είναι κυρίαρχα προσκείμενης στη σιιτική πτέρυγα του Ισλάμ) σε σχέση με τα σουνιτικά κράτη του Περσικού Κόλπου.