Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ βρίσκεται «πιο κοντά από ποτέ στη νίκη» και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα απαντήσει με ισχυρό τρόπο σε κάθε είδους εχθρότητα από τη Συρία.   «Πιστεύουμε ότι ο συριακός λαός βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη νίκη» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος το βράδυ της Δευτέρας σε δείπνο σε πρέσβεις στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.  

Ο Ερντογάν άσκησε έντονη κριτική και στο ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν.   
«Το σχέδιο Ανάν, το οποίο η διεθνής κοινότητα και η Τουρκία στήριξε με καλή πίστη, έχει γίνει όχημα εκμετάλλευσης από το καθεστώς Άσαντ στην παρούσα μορφή του. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις εξελίξεις» ανέφερε.  

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στον Άσαντ με αφορμή την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού στις 22 Ιουνίου.  

«Εάν το συριακό καθεστώς δεν μάθει το μάθημα του από αυτές τις εξελίξεις και συνεχίσει την εχθρική συμπεριφορά της, η Τουρκία δεν θα διστάσει να ανταποδώσει» δήλωσε ο Ερντογάν.  

Η Δαμασκός δηλώνει ότι κατέρριψε το μαχητικό F-4 σε αυτοάμυνα χωρίς να γνωρίζει ότι επρόκειτο για τουρκικό αεροσκάφος, όταν αυτό εισήλθε στον εναέριο χώρο της, πραγματοποιώντας χαμηλή πτήση.  

Η Τουρκία επιμένει ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας κατά λάθος για μερικά λεπτά, αλλά τονίζει ότι το αεροσκάφος της κατερρίφθη χωρίς προειδοποίηση σε διεθνή εναέριο χώρο.
TAGS