current views are: 1

24 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση15:25

Οι νέοι γυρνούν την πλάτη στην Ιταλία

Η υψηλή ανεργία στους νέους έχει γίνει πλέον κομμάτι και της ιταλικής πραγματικότητας. Ο σχετικός δείκτης ανέρχεται περίπου στο 36%. Πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα, λίγοι μπορούν να κάνουν οικογένεια.

Δημοσίευση 15:25’
αρθρο-newpost

Η υψηλή ανεργία στους νέους έχει γίνει πλέον κομμάτι και της ιταλικής πραγματικότητας. Ο σχετικός δείκτης ανέρχεται περίπου στο 36%. Πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα, λίγοι μπορούν να κάνουν οικογένεια.

Η υψηλή ανεργία στους νέους έχει γίνει πλέον κομμάτι και της ιταλικής πραγματικότητας. Ο σχετικός δείκτης ανέρχεται περίπου στο 36%. Πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα, λίγοι μπορούν να κάνουν οικογένεια. Η ανεργία των νέων είναι και στην Ιταλία μία από τις πιο οδυνηρές πτυχές της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Οι νέοι πλήττονται όσο λίγοι από τη βαθιά ύφεση της ιταλικής οικονομίας. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Μόντι να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το πρόβλημα παραμένει οχτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της «κενό γράμμα».

Η ανεργία στους νέους συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Το 36% των Ιταλών και Ιταλίδων κάτω των 25 είναι άνεργοι. Ελάχιστα καλύτερες είναι οι συνθήκες για τους λίγο μεγαλύτερους, όπως ο 31χρονος πολιτικός επιστήμονας Νίκολα Μαϊάλε:
«Δούλευα ανέκαθεν στη δημόσια διοίκηση, αρχικά με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Αργότερα μόνο με σύμβαση έργου, με αντίστοιχα συμβόλαια διάρκειας 3 ή 6 μηνών, τα οποία μπορούσαν να ανανεωθούν κάθε φορά για άλλους 3 μήνες».

Η ιταλική αγορά εργασίας έχει πάρει στο μεταξύ τα χαρακτηριστικά μίας κοινωνίας δύο ταχυτήτων. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι παλαιότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, που χαίρουν ισχυρής προστασίας έναντι της απόλυσης. Από την άλλη, συναντά κανείς νέους ανθρώπους, όπως ο Νίκολα, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν σταθερή απασχόληση.

Πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μόντι επιχειρεί στο μεταξύ να κάνει πιο ελαστική την αγορά εργασίας και συνοψίζει τους στόχους των αλλαγών που προωθεί ως εξής:

«Αυτή η μεταρρύθμιση δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης ελαστικότητας και στις δύο κατευθύνσεις. Η προστασία των εργαζομένων θα κατανεμηθεί καλύτερα, από τους υπερπροστατευόμενους, στους απροστάτευτους, δηλαδή τους νέους και τους ανέργους».

Στο εξής οι απολύσεις στην Ιταλία θα είναι ευκολότερες Τα συμβόλαια ορισμένου χρόνου καθίστανται μη ελκυστικά για τους εργοδότες, καθώς συνεπάγονται πρόσθετες εισφορές, ενώ σχεδιάζεται η διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά εργασίας μέσω ενός εκπαιδευτικού συστήματος που βασίζεται στα γερμανικά πρότυπα. Στόχος, η παραμονή των νέων στη χώρα καθότι πολλοί έχουν στο μεταξύ αρχίσει να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Οι δημογραφικές επιπτώσεις της κρίσης είναι έντονες. Πέρα από τους νέους και τις νέες που εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας εργασία, οι εναπομείναντες δεν μπορούν και δεν θέλουν κάτω από τις παρούσες συνθήκες να κάνουν οικογένεια.

Όπως μας λέει ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου Αλεσάντρο Ροσίνα, με τη φυγή των νέων χάνει η Ιταλία «τη μηχανή ανάπτυξής της, το πιο πολύτιμο τμήμα του πληθυσμού».

Πηγή: Deutsche Welle


σχετικα αρθρα